Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης - Σύντομο Βιογραφικό
-- Γεωπόνος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσ/νίκης (1998) -- Διδακτορικό στην Εφαρμοσμένη Μικροβιολογία-Βιοτεχνολογία με έμφαση στη μικροβιακή φυσιολογία και την τεχνολογία μικροβιακών ζυμώσεων για παραγωγή πολυσακχαριτών (τζελλάνης), Παν/μιο Strahclyde, Σκωτία (2002) -- Επαγγελματική εμπειρία σε Ελλάδα, Αυστρία και Μ. Βρετανία στη Βιομηχανία Τροφίμων (βιομηχανία κονσερβών και έτοιμων φαγητών, Μονάδα επεξεργασίας Γάλακτος) και τη Βιομηχανία Ζυμώσεων -- Μεταδιδακτορική έρευνα (α) στη βελτιστοποίηση μικροβιακών ζυμώσεων για παραγωγή βιοπολυμερών (Παν/μιο Strathclyde & Μasterfood UK) και (β) στην παραγωγή έτοιμων φαγητών ήπιας θερμικής επεξεργασίας-sous vide (εταιρία Pelecan) -- Εκπαιδευτική εμπειρία από το 2004 ως εργαστηριακός και επιστημονικός συνεργάτης στο ΤΕΙ Λάρισας (νυν Θεσσαλίας) και ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, και ως διδάσκων με το ΠΔ 407 στο Δημοκρίτειο Παν/μιο., Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής με διδακτική εμπειρία σε μαθήματα όπως Μικροβιολογία και Υγιεινή Τροφίμων, Τεχνολογία Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Βιοχημεία -- Προσκεκλημένος καθηγητής στο διεθνές ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό τμήμα του ΜΑΙΧ (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτιούτο Χανίων), με τίτλο "Food Quality Management & Chemistry of Natural Products" για τη διδασκαλία του μαθήματος "Food Microbiology" και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοτεχνολογία, Ποιότητα Τροφίμων, Διατροφής και Περιβάλλοντος" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας -- Καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας από το 2008, Επίκουρος Καθηγητής στη Μικροβιολογία Τροφίμων και Μικροβιακές Ζυμώσεις από το 2014 και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων.
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Βιοτεχνολογία Τροφίμων και Μικροβιακές Ζυμώσεις, Έλεγχος Βιολογικών Διεργασιών, Περιβαλλοντική Μικροβιολογία, Μικροβιολογία και Υγιεινή Τροφίμων, Τεχνολογία Παρεμποδιστών και Ήπιων Επεξεργασιων, Παραγωγή και Εφαρμογές βακτηριοσινών, φυτικών βιοδραστικών/αντιμικροβιακών ουσιών και χρήση "μικροοργανισμών-θηρευτών" στην Ασφάλεια και Συντήρηση Τροφίμων, Παραγωγή Φαρμακευτικών Μυκήτων-Μανιταριών, Βιολειτουργικά Τρόφιμα, Πρεβιοτικές ουσίες, Προβιοτικοί μικροοργανισμοί και τρόφιμα.
Ο κ. Γιαβάσης έχει συμμετάσχει από το 2008 σε >50 ερευνητικά προγράμματα/προγράμματα βιομηχανικής συνεργασίας συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 1.000.000 ευρώ (στα ~25 ως επιστημονικός υπεύθυνος) και κατέχει 4 πατέντες σχετικά με τις εφαρμογές πολυφαινολών ελιάς ως φυσικές αντιμικροβιακές/αντιοξειδωτικές ουσίες σε τρόφιμα χωρίς συντηρητικά, ή ως διεγερτικές ουσίες ωφέλιμων βακτηρίων σε ζυμούμενα τρόφιμα, και την παραγωγή βιολειτουργικών γαλακτοκομικών προϊόντων από τυρόγαλο που μειώνουν τη χοληστερόλη. Έχει δημοσιεύσει 21 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά/εκδόσεις με κριτές (έχοντας επιπλέον 2 άρθρα υπό δημοσίευση), 7 κεφάλαια σε βιβλία διεθνών εκδόσεων (συν άλλα 3 υπό δημοσίευση), 65 προφορικές παρουσιάσεις και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια (επί το πλείστον διεθνή), καθώς και 9 διδακτικά συγγράμματα. Το συνολικό δημοσιευμένο έργο του έχει λάβει >590 αναφορές (με βάση το Publish or Perish) με h-index = 11. Είναι συνεκδότης σε δύο τόμους βιβλίων (co-Editor), σε μία ελληνική και μία διεθνή έκδοση, προσκεκλημένος κριτής σε 12 διεθνή επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικός κριτής/εμπειρογνώμων της Γενικής Γραμματείς Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), και μέλος της επιστημονικής επιτροπής ή/και Chairman σε 4 διεθνή συνέδρια. Έχει επιβλέψει πάνω από 80 πειραματικές προπτυχιακές διατριβές και πάνω από 40 βιβλιογραφικές πτυχιακές διατριβές, ενώ είναι επιβλέπων/συνεπιβλέπων σε 3 μεταπτυχιακές διατριβές και μία διδακτορική διατριβή.
|